Wesele Twoich Marzeń

Jedzenie w trakcie wesela

Opublikowano dnia 16 Styczeń 2012

Jedzenie w trakcie wesela

O powodzeniu wesele decyduje kilka rzeczy, oprócz odpowiedniej oprawy muzycznej ważne jest także dobrze zaplanowane i smaczne menu weselne. Odchodzi się od wesel, gdzie wynajmuje się kucharki i gotują na miejscu, odchodzi się od przygotowywania tych imprez w dysponujących odpowiednim zapleczem strażnicach. Menu weselne ustala się w miejscu, gdzie organizowane jest wesele. Większość z nich oferuje specjalny catering weselny.

Gotować czy zamawiać?

To miejsce, gdzie odbyć się ma wesele, determinuje temat rozwiązania kwestii menu weselnego. Jeśli impreza ta ma się odbyć w hotelu, zajeździe, zamawiając salę ustala się także menu. Podobnie wygląda sytuacja, gdy korzystamy z rozwiązania jakim jest dom weselny. Na ogół zobligowany jesteśmy do skorzystania z ich oferty dotyczącej wyżywienia.

Szwecki stół

To rozwiązanie zdaje się być pewniejsze. Dawać powinno, choć różnie z tym bywa, szansę na reagowanie, gdy czegoś na stole zabraknie, coś będzie trzeba donieść, wymienić. Zdarza się także, że wynajmuje się sale, ale wyżywienie trzeba sobie samemu zorganizować. Nie ma sensu gotować samemu i dowozić, dotyczy to małych uroczystości. Wygodniej jest skorzystać z opcji i możliwości jakie stwarza catering. Można umówić się na regularne dowożenie jedzenia na określone godziny, przy okazji można wynająć z restauracji oferującej taką usługę kelnerkę, która będzie serwować przywiezione dania.

Jakie menu weselne wybrać?

Catering podczas wesela nie powinien być nazbyt wymyślny i egzotyczny. Zdecydowanie pewniej jest wybrać potrawy znane i powszechnie lubiane. Część gości, szczególnie ta bardziej dojrzała wiekowo, może sceptycznie podchodzić do nowości kulinarnych a wesele to nie jest czas ich z nimi oswajania. Zawsze też jest dobrze, gdy jest pewien wybór. W przypadku mięs co najmniej dwa rodzaje. Trzeba także zwrócić uwagę na dodatki do nich. Frytki są uwielbiane przez dzieci, ale ryzykowne. Znacznie pewniejsze w tej kwestii są ziemniaki, kluski śląski, jak i ryż. Zawsze mile widziane są sałatki, ale i tu nie należy przesadzać z ilością.

Kelner w pracy

Bardzo ważne jest, by weselne menu nie było wyliczone co do osoby, dobrze jest zamówić więcej i umówić się, że to co zostanie wezmą później młodzi, można także bazując na tym jedzeniu zorganizować skromniejsze poprawiny.

Trzeba także odpowiednio rozłożyć w czasie catering weselny. Jeśli za dużo jedzenia zostanie podane w krótkim czasie, część gości poczuje się ociężała i może nie mieć siły na tańczenie, ani ochoty brania udziału w zabawach. Część posiłków, zakąski, słodycze, owoce, może być dostępne w formie szwedzkiego stołu. Jeść będę tylko ci, którzy będę mieć na to ochotę. Podobnie można rozwiązać kwestię alkoholu, o ile ma być on podawany na weselu. Poza standardowo podawanym winem i wódką, inne alkohole mogą być dostępne na osobnym stoliku.